אחת התקופות הקריטיות ביותר בהתפתחות של ילדים היא 1000 הימים הראשונים לחיים – החל מההיריון ועד גיל שנתיים וחצי. זהו חלון זמן שבו תזונה איכותית משפיעה על בניית תאי ורקמות המוח, על המערכת החיסונית, על ההתפתחות המוטורית, ועל היכולות הקוגניטיביות של הילד בטווח הארוך.
במחקר שנערך בזמביה ופורסם בכתב העת Nutrients בשנת 2019, נבחן שימוש בספירולינה כתוספת למזון לתינוקות מגיל חצי שנה ועד שנה וחצי.
מה כלל המחקר?
המחקר היה מבוסס על ניסוי אקראי מבוקר (Randomized Controlled Trial) שנערך על 501 (!!!) תינוקות. קבוצת אחת קיבלה דייסה מבוססת סויה ותירס בתוספת ספירולינה, והקבוצה השנייה קיבלה את אותה דייסה – ללא ספירולינה. הניסוי נמשך 16 חודשים.
לאחר כשלוש שנים (כשהילדים היו בני 3–4), החוקרים חזרו לבדוק את מצבם ההתפתחותי – תוך שימוש בכלי סטנדרטי להערכת התפתחות, ה־MDAT (Malawi Development Assessment Tool).
הממצאים המרכזיים
- בקרב הילדים שצרכו ספירולינה במהלך ה-1000 ימים הראשונים, נצפתה:
- התפתחות מוטורית טובה יותר – גם במיומנויות גסות (כמו עמידה והליכה) וגם במיומנויות עדינות (כמו אחיזה).
- יכולות שפה גבוהות יותר – אוצר מילים עשיר ויכולת תקשורת גבוהה יותר מהקבוצה שלא קיבלה את התוסף.
- כישורים חברתיים אישיים משופרים – אינטראקציות טובות יותר עם הסביבה והיענות גבוהה יותר להנחיות.
- הממצאים מצביעים על כך שתוספת ספירולינה – יכולה לתרום להתפתחות תקינה ותקשורתית בילדים, במיוחד כאשר יש סיכון לחסרים תזונתיים.
אם את אמא שמעוניינת לתמוך בהתפתחות של הילד שלך – גם קוגניטיבית, גם מוטורית – דרך כלים טבעיים ומדעיים, שווה להכיר את התועלות הפוטנציאליות של ספירולינה, לא מתוך מגזין בריאות, אלא מתוך מחקר רציני, מבוקר וארוך טווח.
למה זה רלוונטי גם לנו בישראל?
למרות שבישראל אין בעיה כללית של תת-תזונה כמו באפריקה, כן קיימים מצבים של חסרים תזונתיים סמויים, במיוחד בברזל, אבץ, ויטמינים מקבוצת B, שכולם משפיעים על התפתחות המוח והעצבים. ספירולינה מספקת חלק ניכר מהרכיבים הללו בצורה מרוכזת ובזמינות ביולוגית גבוהה.
מה חשוב לדעת כהורים?
- ספירולינה אינה יכולה להיחשב כמזון בלעדי - היא יכולה להיות רכיב תזונתי מועיל כחלק מתזונה מגוונת.
- מה היא תורמת: חלבון, המוןןןן ברזל, אבץ, ויטמין A, ויטמיני B וC, חומצת שומן GLA ועוד...
- בספירולינה כמו כמו בכל מזון חדש – מתחילים בכמות קטנה של כמה גרמים (1/2-1/4 כפית), וממתינים לתגובה של הפעוט ללא שילוב עם מזון חדש נוסף. לאחר מכן ניתן לעלות בהדרגה ולפי תגובת הפעוט.
- ספיגת ברזל – בנקודה הזו חשוב לציין את הזמינות הביולוגית של ברזל בספירולינה טרייה שהיא גבוהה לאין שיעור מזמינות הברזל באבקה בעיקר מכוון שבספירולינה הטרייה ישנה כמות ויטמין C שמסייעת לספיגת הברזל בצורה אופטימלית . ספירולינה שיובשה לאבקה אינה מכילה ויטמין C ולכך יש השפעה מכרעת ביכולת שלה לשפר מדדי ברזל בכלל ודגש על מאגרי פריטין בפרט.
*** כמו בכל מה שקשור בתזונת תינוקות - בכל ספק שעולה או תגובה חריגה - יש להיוועץ ברופא.
.
מתכונים? פשוט!
הוציאו את קוביית הספירולינה מהמקפיא, המתינו כ־10–20 דקות להפשרה בטמפרטורת החדר, ואז ערבבו אותה ב:
- דייסת אורז או כל דייסת בוקר
- מחית בטטה, בננה או תפוח
- מחית עוף עם קישוא וגזר
- מרק ירקות מעוך
זהו פתרון פרקטי ונוח לתוספת מזון מגה נוטריאנטי מגיל צעיר – מבלי לשנות את שגרת האכלה של התינוק.