ויטמין E
ויטמין E
מינון מומלץ לויטמין E:
מלידה-גיל 6 חודשים 4 מ"ג
מגיל 6 חודשים עד שנה 5 מ"ג
גילאי 1-3 6 מ"גגילאי 4-8 7 מ"ג
גילאי 9-13 11מ"ג
גילאי 14 ומעלה 15מ"ג
נשים בהריון 15 מ"ג
נשים מניקות 19מ"ג
בספירולינה טרייה יש 0.9 מ"ג ויטמין E
ויטמין E הוא אחד מנוגדי החמצון המשמעותיים שעוזרים להגן על הקרומים בתאים מפני הרדיקלים החופשיים. הוא מסייע במניעת חמצון של השומנים הבלתי רוויים בגוף, מה שגורם להארכה של תאי התא.
הוא בעל השפעה המסייעת לוויסות של לחץ ועייפות ובנוסף הוא נחשב, לנוגד חמצון וככזה, הוא בעל השפעה על האטת תהליך ההזדקנות.הוא מספק חמצן לגוף ומגן על הריאות מפני זיהומים.
לויטמין E חשיבות נוספת בשמירה על התפקוד המיטבי של המערכת העצבית ושל כלי הדם. מפחית סיכון לחולי ממחלות לבביות וכלי דם ומסייע למניעת היווצרותם של קרישי דם. הוא עוזר מאוד ליצירת תאי הדם האדומים ומסייע להגן עליהם מהתחמצנות. ויטמין E גורם להתפתחות תאי העצב והשרירים ושומר עליהם.
בנוסף, לויטמין E תרומה לשיפור מערכת החיסון והפוריות, לנשים הוא עוזר במניעת הפלות ולמחזור תקין וכן תורם לאזן את מערכת הרבייה הנשית בהקלה על סימפטומים של תסמונת קדם וסתית כמו כאב, תחושת גודש, מצבי רוח ועייפות. גם לגברים מסייע ויטמין E בשיפור האיכות והתנועתיות של הזרע החשובים למערכת הרביה. בעל יכולות ריפוי לעור ועוזר למנוע היווצרות של צלקות. ויטמין E עוזר שרירים לדרוש פחות חמצן.
עוזר למנוע מחלות בעורקים ומחלות לב, משפר את תפקודם של כלי הדם עוזר להקל על סימפטומים של אלצהיימר, סוכרת סרטן ומחלות נשימתיות.גורמים למחסור בויטמין E קשורים בראש ובראשונה לתזונה שמכילה ריבוי של מזון מתועש ומעובד שחסר בויטמין E. כמו כן בעיות בספיגה שיכולות לנבוע מתפקודי כבד לקויים או מחלות כמו סיסטיק פיברוזיס ומחלות מעיים שונות שפוגעות בספיגה.
גם נטילת תרופות כמו גלולות למניעת הריון או תרופות מפחיתות שומנים וכולסטרול בדם יכולות להשפיע על ספיגה נמוכה של הויטמין.מציאות נפשית של לחץ ומחת ממושכים גורמת ליתר ניצול של ויטמין E שיכול להוביל למחסור במידה ולא נצרכת כמות גבוהה יותר ממנו במזון באותה התקופה.
עישון וחשיפה מוגברת לזיהום סביבתי גם הם יגרמו לניצול מוגבר של הויטמין שמסייע בהגנה על התאים מפני חמצון.צריכה מוגברת של אלכוהול עשויה לגרום להפרשה מוגברת של ויטמין E מהכבד.
חוסר בויטמין E יכול להגביר מאוד אצל נשים את הסימפטומים של תסמונת קדם ווסתית ובהעלאת הסיכון לסבול משחלות פוליציסטיות וכן לסימפטומים מוגברים של גיל המעבר. בגברים המחסור יכול לבוא לידי ביטוי בירידה בחשק המיני ובתנועה ואיכות הזרע. כמו כן מחסור בויטמין E יכול להוביל להפרעות במערכת העצבית ועלייה בסיכון למחלות כמו אלצהיימר /שיטיון וכן דיכאון.
מחסור בויטמין E מעלה את רמות השומנים והכולסטרול בדם וכן מחליש את העצמות ועשוי לגרום לסימפטומים של ניוון שרירים ומחלות מפרקים. השפעה על מערכת כלי הדם ועל המערכת הלבבית שמתבטאת גם בהעלאת הסיכון לחלות בטרשת עורקים, התקפי לב והיווצרות קרישי דם.ירידה בתפקודי בלוטות יותרת המוח האדרנל ובלוטת התריס ופגיעה ברמת הספיגה של ברזל שעשויה להוביל לאנמיה.
בשל העובדה כי ויטמין E מתמוסס בשומן והוא נהרס בתהליכי חימום/הקפאה /עיבוד מזון ובחשיפה לכלור, כ70% מהכמות הנצרכת משתחררת מן הגוף דרך הצואה. מעשנים ונשים בהריון זקוקים לכמויות גדולות יותר של ויטמין E.