ברזל
ברזל
ההמלצות לצריכת ברזל משתנות לפי גיל ומין וכוללות:
תינוקות עד גיל חצי שנה – 0.27 מיליגרם ליום.
שבעה חודשים עד שנה – 11 מיליגרם ליום.
שנה עד שלוש שנים – שבע מיליגרם ליום.
גיל ארבע עד שמונה – עשר מיליגרם ליום.
גיל תשע עד 13 – שמונה מיליגרם ליום.
גילאי 14-18 – 15 מיליגרם ליום.
גיל 19 עד חמישים – 27 מיליגרם ליום.
גיל 51 ומעלה – שמונה מיליגרם ליום.
בספירולינה טרייה קפואה 20 גר' יש 6.7 מ"ג ברזל, מינרל חיוני מאוד המהווה רכיב של חלבון המיוגלובין שמצוי בשרירים.
וכן כרכיב חשוב בחלבון ההמוגלובין שמצוי בכדוריות הדם האדומות בגוף ומוביל את החמצן שנקשר אליו באמצעות כדוריות הדם האדומות לכלל התאים בגוף.תפקידו הראשי של הברזל הוא להוליך את החמצן לתאי הגוף והוא נחוץ לשמירה הן על בריאותו הגופנית והן על בריאותו השכלית של האדם.
מסיבה זו המאגר הגדול ביותר של היסוד ברזל בגוף ימצא בכדוריות הדם האדומות אך קיימים מאגרים נוספים בכבד (בחלבון בשם פריטין) בטחול, במוח העצם, בחלבון נוסף שמצוי בדם בשם טרנספרין וגם כחלק ממרכיבי חומצת הקיבה.
למרות הצורך הקטן מאוד יחסית של היסוד ברזל בגוף, לבני אדם רבים יש מחסור ביסוד החשוב הזה, בעיקר לנשים בהריון או לנשים בגיל הפוריות (בגלל מחזורי הווסת), וכן לטבעונים, ילדים ותינוקות.
אצל קרוב ל90% מהאוכלוסייה יש מאגרי ברזל נמוכים אך למרות זאת הגוף לא מבטא מחסור בברזל- התופעה הזו תבוא לידי ביטוי בבדיקות דם עם רמת טרנספרין נמוכה ורמת המוגלובין תקנית.מחסור בברזל יבוא לידי ביטוי בתחושות של עייפות, חולשה, סחרחורות ודפיקות לב מהירות, כל אלה מהווים גם תסמינים שכיחים לאנמיה שהקשר שלה למחסור בברזל מוכח מחקרית.
סימפטומים נוספים של מחסור בברזל יכולים להתבטא בתחושות צריבה בלשון, סדקים בזוויות של השפתיים, בעיות בעיכול, חוסר תיאבון, בעיות למידה, היפראקטיביות אצל ילדים.
המזונות שמהם ניתן לצרוך ברזל איכותי הם איברים פנימיים מהחי, חלמון ביצה, קטניות, עלים ירוקים, ירקות ירוקים, משמש, שזיפים מיובשים וצימוקים.הנקודה המשמעותית ביותר שחשוב להבין ביחס לברזל קשורה ביכולת של הגוף לספוג אותו בצורה טובה.
לרוב מרבית הברזל שמגיע לגופינו מהמזון לא נספג בו ולכן יש לאכול יותר ברזל מהנדרש (עד ל6- מ"ג ברזל לכל 1000 קלוריות) .
בספירולינה טרייה ב20- ג"ר יש 6.7 מ"ג של ברזל- מה שהופך אותה לאחד מהמזונות הטובים מאוד לצריכה של ברזל ולא רק בגלל הכמות אלא בעיקר בגלל היכולת של כמויות הברזל בספירולינה הטרייה להיספג בגוף כמעט באופן מלא!